Upsidedown taart

IMG_6908

Voor de verjaardag van mijn Oma maakte ik deze upsidedown taart. Deze taart is ondersteboven gebakken, het voordeel hiervan is dat de sappen van het fruit niet in je taart bodem trekken.

Benodigdheden:
-Taartvorm (Ø26cm) of quichevorm
-Steelpan
-Beslagkom
-Zeef
-Deegroller

Ingrediënten:
-125 gram bloem
– 75 gram (room)boter
-1 ei (large)
-50 gram poedersuiker
-125 gram suiker
– 4 eetlepels water
-4 appels (kanzi of een andere zoete appel)
– 1 doosje diepvries kersen (250 gram)
– 1 eetlepel abrikozen jam

Stappenplan:

  1. Zeef de poedersuiker en meng  deze met 55 gram boter (met de hand)
  2. Zeef de bloem en voeg de bloem toe aan het poedersuiker-botermengsel
  3. Kneed dit tot kruimelig deeg
  4. Voeg het ei toe en kneed dit kort tot samenhangend deeg
  5. Leg het deeg in vershoudfolie minimaal 40 minuten in de koelkast
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  7. Laat de kersen ontdooien in de zeef zodat het overtollige vocht verdwijnt
  8. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis
  9. Smelt de suiker met het water in een steelpan op laag vuur, roer deze door met een hittebestendige lepel of spatel en karamelliseer de suiker op hoger vuur kastanjebruin
  10. Neem de karamel van het vuur. Roer de rest van de boter (20gram) erdoor (dit kan gaan spetteren)
  11. Schenk de karamel in de taartvorm en  leg de appel met de bolle kant in de karamel en verdeel de kersen over de lege plekken
  12. Bestuif het werkblad met bloem, kneed het deeg goed en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer Ø 30 cm.
  13. Leg het deeg op de appels en duw aan de rand een beetje naar onderen. (hiervoor kan je het beste de deegroller gebruiken)
  14. Maak met een mes gaatjes in het deeg
  15. Bak de taart in de oven in ca. 40 min. lichtbruin en gaar.
  16. Neem uit de oven en laat de taart afkoelen
  17. Smeer de abrikozen jam over de appels voor een mooie glans
  18. Vervolgens kan je de taart serveren. Leg hiervoor een platte schaal op de taartvorm en draai om